Sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 heeft Dordrecht, net als veel andere Nederlandse steden, zich ingezet om vluchtelingen uit het oorlogsgebied op te vangen. Een van de locaties die hiervoor werd ingezet, Crownpoint, moet echter plaatsmaken voor nieuwe woningen. Daarom werkt de gemeente nu hard aan een oplossing om de Oekraïense gezinnen te herhuisvesten. De gekozen oplossing: flexwoningen.

Wat zijn flexwoningen?

Flexwoningen zijn tijdelijke, verplaatsbare woningen van goede kwaliteit. Ze worden snel en efficiënt gebouwd met standaardconcepten en fabrieksmatige productie. In Dordrecht worden ze de komende jaren ingezet om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, maar daarna zijn ze beschikbaar voor andere doelgroepen, zoals jongeren en mensen die op de lange wachtlijsten staan voor een woning. In een stad met een nijpend woningtekort lijkt deze aanpak logisch, maar het zorgt ook voor de nodige discussie.

De nieuwe locaties

De gemeente heeft vijf locaties in Dordrecht aangewezen voor de bouw van ongeveer 150 flexwoningen, verspreid over verschillende wijken. Deze locaties zijn onder andere in Wielwijk, op de Vlijkade, en aan de Laan van Riga in het bedrijventerrein Amstelwijck. Ook wordt het leegstaande pand van het voormalige Schippersinternaat klaargemaakt om Oekraïners te huisvesten. De woningen zullen in eerste instantie dienen voor Oekraïense gezinnen die momenteel in Crownpoint en een kantoorpand aan de Singel wonen, maar op termijn moeten vertrekken omdat deze panden worden gesloopt om plaats te maken voor permanente nieuwbouw.

Voormalig schippersinternaat aan de Burgemeester de Raadtsingel

Woningnood en onvrede onder bewoners

Terwijl deze flexwoningen in eerste instantie als een logische oplossing klinken, hebben ze voor veel debat gezorgd in Dordrecht. De stad kampt met een enorm woningtekort, met name voor jongeren en gescheiden ouders, die soms jaren op een woning moeten wachten. De geplande bouw van flexwoningen voor Oekraïners roept dan ook de vraag op waarom deze woningen niet direct beschikbaar zijn voor Dordtse inwoners. Margret Stolk (VSP) uitte bijvoorbeeld haar zorgen dat er te weinig aandacht is voor de noden van lokale bewoners. Zij pleit voor het bouwen van flexwoningen voor en Oekraïners en Dordtenaren. Aan de andere kant beschuldigde John van der Net (VVD) haar van populisme, met het argument dat de herhuisvesting van vluchtelingen een verantwoordelijkheid van de gemeente is, gefinancierd door het Rijk.

Ruimtegebrek en locatiekeuze

Wethouder Maarten Burggraaf geeft aan dat het vinden van geschikte locaties voor de bouw van flexwoningen geen eenvoudige taak was. Ruimte is schaars in Dordrecht, en de gemeente heeft vooral gekeken naar locaties waar al een woonbestemming op rust. Toch is niet iedereen blij met de gekozen locaties. Zo hebben buurtbewoners bij de Cornelis Evertsenstraat en het grasveld bij De Griffioen in Stadspolders hun onvrede geuit over de komst van de flexwoningen. Volgens de buurt was er te weinig communicatie vanuit de gemeente, wat de weerstand alleen maar vergrootte.

De bredere impact op de stad

Deze situatie legt een dieperliggend probleem bloot: de enorme druk op de woningmarkt in Dordrecht. Terwijl de gemeente hard werkt aan oplossingen voor de Oekraïense vluchtelingen, blijft de vraag naar betaalbare woningen voor de eigen inwoners onverminderd groot. Jongeren die hun eigen woonruimte zoeken, gescheiden ouders die op zolderkamers bij hun familie intrekken, en lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn aan de orde van de dag.

De komst van flexwoningen zou voor een deel een oplossing kunnen bieden, maar het is duidelijk dat dit slechts een tijdelijke verlichting is. De stad staat voor een grotere uitdaging: het bouwen van voldoende betaalbare woningen voor álle inwoners, zowel vluchtelingen als Dordtenaren.

Wat nu?

De komende tijd zullen er informatiebijeenkomsten worden georganiseerd voor omwonenden van de nieuwe locaties voor flexwoningen. Het is nu aan de gemeente om duidelijk te communiceren en de balans te vinden tussen het bieden van opvang aan vluchtelingen en het aanpakken van de woningnood in de stad.

Flexwoningen bieden tijdelijke oplossingen, maar de grote vraag blijft hoe Dordrecht op lange termijn kan voorzien in de woningbehoefte van al haar inwoners.