Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Dordtse bibliotheek heeft medewerker Bart van Aanholt een literaire wandeling samengesteld door het historisch centrum van de stad. De wandeling begint en eindigt bij de vestiging van de bibliotheek op de Groenmarkt. Tijdens de wandeling loop je langs vele markante plekken die iets uitstaande hebben met de Dordtse letteren en van alles wat daar omheen hangt. Dat begint al bij De Gulden Os zelf, samen met De Groene Kar vormt de ‘Os’ het onderkomen van de bibliotheek, prachtig centraal gelegen in de stad. Nog even, want de gemeente wil dat de bibliotheek verhuist naar het nieuw te bouwen stadskantoor. Of dat een gelukkige greep is moet de tijd leren, ik heb er ernstige twijfels over.

Alleen al op de Groenmarkt loop je langs negen adressen die in verband worden gebracht met het literaire leven van de stad. De folder waarin de route is uitgestippeld geeft in het kort historische informatie, maar ook leuke weetjes. Zo kom je er achter dat voormalig stadsdichter Juno op de Voorstraat woont. Voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen ook, maar die ontbreekt, want haar woning ligt te ver uit de route. Je komt onder meer langs diverse stamcafés van bekende Dordtse dichters in heden en verleden.

Jammer dat Koffiehuis Gutteling ooit gelegen aan het Scheffersplein, dat toen nog de Beurs heette, al sinds jaar en dag is verdwenen. Daar werd in 1816 het nog steeds bestaande literaire genootschap Diversa Sed Una opgericht en aan de overzijde, waar ooit hotel Central was, werden in de negentiende eeuw regelmatig lezingen georganiseerd door het Departement Dordrecht van ‘t Nut. Daarnaast bevond zich boekhandel Blussé & Van Braam, waar in 1877 Vincent van Gogh drie maanden werkte. Dit laatste en veel meer vind je in de folder.

Ook de plek in de Lange Breestraat waar ooit de Keurbijbels werden gedrukt, waarvan de bibliotheek een fraai exemplaar bezit, dat voor het publiek op gezette tijden is te bewonderen, wordt aangedaan. De eerste drukker aldaar, Jacob C. Braat, wordt genoemd, de befaamde broeders Hendrik en Jacob Keur zijn per abuis van de folder gevallen, maar niets is perfect en het drukt het plezier dat je kunt hebben aan deze buitengewoon aardige stadswandeling niet. Mijn advies: haal de folder met de route bij een van de vestigingen van de Dordtse bibliotheek, wacht op een mooie, zonnige dag en ga genieten!